A múlt héten szert tettünk egy házi borjúra, amit elosztottunk Zsoltékkal. Viki a májából remek ételt varázsolt.
Velencei borjúmáj
Hozzávalók:
- vöröshagyma
- petrezselyem, lehetőleg friss
- borjúmáj
Olívaolajon megfonnyasszuk a hagymát, majd félrehúzzuk. Megsütjük a májat, majd összerakjuk a hagymával és egy picit együtt sütjük. A végén sózzuk, borsozzuk és leszórjuk zöldpetrezselyemmel.
Vérnarancsos endíviasaláta
Hozzávalók:
- 50 gramm darabosra vágott dió
- 4 db. endívia
- 1 nagy csokor rukkola
- 3 db. vérnarancs
- 1 teáskanál dióolaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál aceto balsamico
- só, frissen őrölt bors
1. Mossuk meg a rukkola és az endívialeveleket és szárítsuk meg. Rakjuk egy tálba és tálalásig tartsuk hűtőben.
2. Ezután lereszeljük a narancsot, majd gerezdekre bontjuk és leszedjük a hártyáját. Szükségünk lesz 2 evőkanál narancslére, amit félreteszünk.
3. A narancsléhez hozzáaadjuk a dióolajat, az olívaolaat és a balzsamecetet, valamint a lereszelt narancshéjat. Habverővel összekeverjük és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
4. Tálaláskor a narancsgerezdekhez adjuk az endíviát, a rukkolát, meglocsoljuk az öntettel, megszórjuk a dióval, összeforgatjuk és tálaljuk.
Hogy még különlegesebb legyen használhatunk pekándiót, a balzsamecet helyett pedig sherry- vagy pezsgőecetet.
A receptet Viki az Évszakok konyhája c. kötetben találta.