Apor, Réka és Emese

Szeretném megőrizni a gyermekeim életének fontos pillanatait, ezzel örömet szerezni nekik, mikor nagyok lesznek. A blogot írom a családomnak és a barátaimnak is, akikkel ritkábban találkozom, így mindig tudják mi is történik velünk.

Apor, Réka és Emese

Lilypie Fourth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers

Friss topikok

  • Opel P1: qwe (2013.02.10. 12:18) A 15 hónapos oltás, és ami utána következett
  • Kávé és Csokoládé: Trixi! Köszönöm szépen! Hát igen. Szerintem nagyon jó 3 gyerekes anyukának lenni. :) (2010.05.29. 11:08) Réka és Emese 1 éves
  • dorkaakos: Gyönyörűek, gratulálok, h ilyen ügyes Viki! (2010.04.06. 14:10) Húsvét
  • Kávé és Csokoládé: Köszönöm szépen! :) (2010.03.26. 17:23) Torta della Nonna
  • Kávé és Csokoládé: Köszönöm szépen! Azt hittem én vagyok az első, akitől a díjat kapod. :) (2010.02.21. 17:18) Díjat kaptam!

Ezt olvasom

Címkék

ági (1) ajándék (1) ajnácska (1) alsópáhok (5) altatás (1) alvás (7) apor (54) aporbeszéd (16) apu (1) arad (2) bababeszéd (1) babaétel (2) babanémet (1) babaúszás (10) baleset (2) baracs (2) barátok (2) bcg (1) bendegúz (3) beszéd (6) beszédfejlődés (2) betegség (9) bölcsőhalál (1) bor (2) borkóstoló (1) cipő (2) csokoládé (2) dalok (1) desszert (15) díj (2) dunaújváros (1) egészség (3) egészséges (1) egészséges finom (3) emese (3) emi (3) érdekesség (1) értelem (2) esküvő (1) ételallergia (3) ételek (1) ételfotó (1) etetés (9) evés (1) fejlődés (21) fejlődés. (1) ferenczi attila (1) főétel (1) fogápolás (1) fogzás (7) fürdés (2) gasztronómia (28) gluténmentes (2) gréta (1) gyereknémet (1) gyerekszáj (1) gyergyó (4) gyermekkönyv (2) gyermeknevelés (2) gyógymód (1) halétel (1) hasfájás (1) hazaérkezés (1) hinta (1) hízás (3) homeopátia (5) horvátország (3) hozzátáplálás (5) hunor (3) húsvét (4) ikerterhesség (3) ikrek (43) ikrek. (1) irodalom (6) ital (2) járás (4) javítás (1) kakaó (1) karácsony (5) kávé (1) kedvencek (1) keksz (1) kenguru (1) képek (6) keresztelő (4) kinga (2) kirándulás (3) könyv (4) kötődés (2) kúszás (1) lábak (1) likőr (1) lisztérzékenység (3) lisztérzékeny recept (1) magor (3) manóklub (1) mászás (2) menü (1) mikulás (2) mondóka (1) mondókák (1) mozgás (2) mozgásfejlődés (14) népzene (2) nyaralás (3) nyelvtanulás (1) oltás (4) ortopédia (1) orvos (1) óvoda (1) pályázat (1) politika (1) pszichológia (2) quo vadis (1) rajz (2) réka (4) réka beszél (1) rönkház (1) saláta (2) séta (3) stoller katalin (1) súlyfejlődés (4) sütőtök (2) székelyföld (1) szeremley (1) szilveszter (3) szobatisztaság (4) szoptatás (3) születés (3) születésnap (6) tábor (2) teca (1) temesvár (1) tenger gyümölcsei (1) terhesség (1) testvérek (4) torta (1) ülés (1) ultrahang (2) ünnep (19) úszás (1) utazás (7) vendég (1) vers (1) videó (8) zene (2) Címkefelhő

Cipődilemma

2009.01.10. 15:19 - Kávé és Csokoládé

Címkék: cipő lábak egészséges

Nem könnyű egy babának cipőt venni, pláne, hogy a szakirodalom nem ért egyet azzal, hogy mi a legjobb az éppen járni tanuló babának. Az ember meg persze a legjobbat akarja. Anyukám is sok cikket elolvasott, több véleményt meghallgatott. Amivel mindenki egyet ért, hogy egy babának minél többet kell mezítláb lennie, ha erre nincs lehetőség, akkor zokniban. A legjobb az egyenetlen talajon való mezítlábas járás, mert az megfelel egy jó lábtornának. A mezítláb járás erősíti a talpizmokat és megakadályozza a lúdtalp kialakulását. A magyar ortopédusok véleménye szerint a jó cipő tartja a baba bokáját, és nincs benne betét, hogy ne kényelmesedjenek el a talpizmok. 

Most jöjjön egy idézet.

"A korszerű gyermekcipő:

Lényeges, hogy a cipő hátsó része jól tartsa a gyermek sarkát függőleges helyzetben, megfelelően erős kérge legyen, hogy ne engedje a sarkat befelé fordulni, mert akkor lúdtalp alakulhat ki. A belülről kifelé döntött sarokrész, a belül előrevezetett kéreg alkalmas a sarok stabilan tartására. A cipő középrészeinek a feladata az, hogy ne engedje a talp saját izmait kinyúlni, és jól tartsa a gyermekláb középrészét.
Orvosi szempontból helytelen a beépített betét, hiszen az elgyengíti a jó izmú gyerekek lábát, és azoknak sem jó, akiknek az orvos egyénileg készített betétet rendel.
Egyes cipőkbe sarokfogót építenek be, de ez nem betét, csak a sarok függőleges helyzetű megtartására szolgál. A gyermekcipő előrésze az ujjak helyzete és mozgása szempontjából is nagyon fontos. A nagyujj belső vonala 5 éves korig egyenes, és később is csak 8-10 fokkal tér el az egyenestől. Sajnos a divatcipők egy része ennek sem felel meg, így jön a harántsüllyedés, a kalapácsujj, a bütyök stb. Fontos, hogy a gyermekcipő legalább 5 mm-rel hosszabb legyen, mint a láb, hogy a gyermek szabadon tudja mozgatni lábujjait.

Kisgyermeknek helytelen sarokkéreg nélküli szandál viselése!"

Szerző:Dr. Bender György. Forrás: hazipatika.com

Egy másik vélemény szerint, ide tartozik az én védőnőm is, betét kell a cipőbe, hogy egy egészséges lábboltozat kialakuljon.

Az amerikaiak ezzel szemben azt vallják, hogy a jó cipő olyan, mintha a baba mezítláb járna.

És most nézzük a piacot.

Salus

Bárkinek előnyös, de a legfontosabb, hogy azok a babák hordják, akiknek a bokájuk befelé dől, mert ezeknek a cipőknek döntött sarkuk van. Erős a kérgük, kemény a talpuk. A sarokrész picit meg van emelve, hogy a baba talpizmai erősödjenek.

Liliputi

Ez egy teljesen más koncepció. Ezek puhatalpú cipők, egészen pontosan hasított bőr talpuk van. A baba, ha viseli olyan mintha mezítláb járna.

Most tessék eldönteni kinek van igaza. Anyukám még mindig nem tudja.

Siesta

Dr. Bender GYörgy a Siesta cipőket ajánlja, ez már elég kell legyen ahhoz, hogy az Anyukám Siesta cipőt vegyen nekem. :)

Dr. Bender György professzor: A lúdtalp megelőzése

Közel fél évszázada foglalkozom a gyermekláb egészségének megóvásával, jó, korszerű, megfelelő gyerekcipő kialakításának hangsúlyozásával.

Ha az első lépéstől fogva egészséges gyerekcipőt hordanak a  kicsik, jó eséllyel megelőzhetjük a lúdtalp kialakulását és az ebből fakadó panaszokat.

Úgy vélem néhány kavicsot hozzáraktam ahhoz az építményhez, melynek célja, hogy gyermekeinket jó gyerekcipővel lássuk el.

Dr Bender György/professor emeritus/ Semmelweis Orvostudományi Egyetem/ Ortopéd klinika

A lúdtalp megelőzésének egyik legfontosabb eleme az egészségügyileg helyesen szerkesztett gyerekcipő :

1 Sokk-elnyelő a sarokcsontot terhelő extrém külső hatások enyhítésére

2 Megerősített kéreg, a sarok védelmét és a láb anatómiailag helyes helyes helyzetben tartását biztosítja. Fontos, hogy a gyerekcipő hátsó része függőleges helyzetben tartsa a kisgyerek sarkát.  Megfelelően erős kérge legyen, hogy ne engedje a sarkat befelé fordulni, mert akkor lúdtalp alakulhat ki.

3 Siesta betét mely lúdtalp kialakulását előzi meg. Siesta betét nem azonos a lúdtalpbetéttel.

4 Könnyített, csúszásmentes kiemelkedően hajlékony talp a biztonság és a kényelem együttes biztosítására

5 Természetes bőrből, vagy nedvszívó szőrméből készült (fedő) talpbélés, a kiemelkedő komfortérzet érdekében

6 Különleges minőségű orrmerevítő a lábujjak védelmében

7 Valódi bőrből készült felsőrész az esztétikum mellett a megfelelő tartósságot biztosít

8 Magas minőségű, természetes bőrből vagy szőrméből készült nedvszívó bélés, a komfortérzet és a maximális higiénia érdekében

9 Rugalmas habbal ellátott szártető, a kényelem fokozására és a láb védelme érdekében.

A Siesta gyerekcipő tökéletesen illeszkedik a lábra és biztos tartást ad a gyermek lábának.

Akit érdekel a professzor könyve is: Dr. Bender György: Gyermekláb- gyermekcipő

 

Elefanten

Magyarországon a Deichmannban kaphatóak ezek a cipők. Németországban 1928 óta foglalkoznak gyermekcipőkkel.

Hajlékony talpa van ezeknek a cipőknek. A középső talprész szinte hiányzik, hogy minden irányban mozogni tudjon a láb. A sarokrész le van kerekítve. Tehát ennek a cipőnek a lényege a nagy rugalmasság és hogy a baba lába minden irányba tud mozogni a cipőben.

 

Superfit

Erre esküsznek elsősorban az osztrák és a német ortopédusok. Ennek is van kérge, tartja a baba sarkát és nincs benne betét, hogy ne kényelmesedjenek el a talpizmok.

 

Most tessék dönteni! Anyukám a Siesta mellett döntött. Igaz van már egy Salus cipőm, amibe nem vagyok hajlandó rendesen belebújni. Mivel ezért ki sem tapostam még, talán megörökli tőlem a kistestvérem valamelyike.

Árban a Liliputi a legolcsóbb, aztán a Salus és az Elefanten. A Superfit és a Siesta nagyjából azonos árfekvésű.

A bejegyzés trackback címe:

https://apor.blog.hu/api/trackback/id/tr63869246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KisGomba 2009.01.11. 00:06:28

Ez egy nagyon érdekes kérdés amiről írsz, de egyáltalán nem gondolom, hogy a Bender Doktor úrnak igaza lenne.
Gondolj csak arra, hogy mennyi ideig nyomatták, hogy mindenképpen kell a tápszer mert jobb mint az anyatej. Vagy azt, hogy óramű pontossággal 3 óránként etesd a babádat. Aztán ez megváltozott ez a trend, nyugaton 20 évvel ezelött, nálunk 5 éve, de még mindig van olyan idősebb véfőnő, aki a régi berögződéseket sulykolja.
Pont ez a helyzet a merevtalpú bokatartós harentemelős cipőkkel. Nyugaton már senki se mondja, hogy ez jó (cirka 5 éve), itthon most kezd elterjedni, de vannak még olyan öreg rókák, akiket fel tud használni egy olyan cég, aki nem bír megújulni. Nyugatonb a Siesta már rég lehúzhatta volna a rolót, itthon még minding egymásnak sugdosság az anyukák, hogy hú ez az igazi, mert az öreg doktor Úr is ezt mondja látod.
Hát nem így van. Sajnos tönkretesszük az egészéges kis lábat az ortopéd cipővel, mert nem bír megedződni.
Olyan ez, kis túlzással, mit az a madár, aki kalitkában nő fel és jó eséllyel nem tanul meg repülni, de ha igen, akkor is fényévekre lehagyják a társai.
Bocs az ömlengésért, de szeretek okoskodni. :)
Vegyél puhatalpú cipőt, ha jót akarsz a gyerekednek! ;)

Kávé és Csokoládé · http://www.kavecsokolade.blogspot.com/ 2009.01.11. 09:54:13

Kisgomba

Én örülök, hogy írtál! Amúgy is dilemmáztam, most sikerült még jobban megingatnod. Nektek milyen cipőtök van? A Liliputi szerintem csak átmenetben és nyáron jó és a lakásban. Télen mit adsz a babára? Vagy mit adnál?
Apor még nem jár még nem késő dönteni. :)

Bea, és mások mit gondoltok?

kingii 2009.01.11. 11:57:20

Szia Anika!

Megmondom őszintén én nem sokat agyaltam cipő ügyben...Bementünk egy SEBASTIANO nevű cipőboltba,kiválasztottam számára a legjobb cipőt és ennyi.
Azt nem tudom,hogy nyugaton mi elavult és mi nem,de azt enyhén túlzásnak tartom,hogy egy kicsi bakancsért-ami mellesleg 3-4 hónapig jó elkérnek 15.000 ft-ot!!!
És akinek nincs annyi pénze?

Zsibrák 2009.01.11. 20:45:10

Anikám, én már rég rájöttem: a szakirodalomba jobb nem belebonyolodni. Soha nem lesz olyan, hogy minden szakértő ugyanazt szajkózza... És ez nem csak a cipőre érvényes.
Én itthon zokniban plusz gumitalpú zoknipapucsban járatom Áront, soha nem húztam cipőt a lábára a lakásban. Kint pedig magasszárú kiscsizmát, bakancsot hord, ami tépőzáras, hogy kényelmes legyen felvenni és állítható, hogy tartsa a bokáját, de ne szorítsa. Vastag talpú, bundával bélelt, vízálló. És no name.
Barátnőm Liliputit vett a kislánynak otthonra, szeretik.

Egyébként, albumfeltöltés ügyben válaszolt neked a férjem Áron blogján.
Puszillak és hozzuk össze azt a randit jövő héten! Küldd el priviben a telefonszámodat.

Kávé és Csokoládé · http://www.kavecsokolade.blogspot.com/ 2009.01.11. 21:08:56

Kingii

Örülök, hogy itt vagy! :) Ezek szerint blogírásra adtad a fejed.
A puhatalpú cipők olcsóbbak, a Siesta és a többi valóban 15 ezer egy bakancs. Egyébként magamnak nemigen veszek 5000 Ft.-nál drágább cipőt. :)

Kávé és Csokoládé · http://www.kavecsokolade.blogspot.com/ 2009.01.11. 21:10:48

Zsibrák

A segítséget köszönöm! Amint hazaérünk igyekszem is albumokat feltölteni. A találkozó pedig rendben van!
Igen, lehet igazad van, mert én eddig minden kérdésben a szakirodalmat bújtam és gyakran összezavart, jobban kellene az ösztönökre hallgatni, dehát első gyerek. :)
Cipőügyben még nem döntöttem. :)

KisGomba 2009.01.11. 22:40:07

Szia Anika,

Nekünk nyáron mezítláb volt ahol lehetett, ahol nem, ott liliputi (kertben, utcán, mindenhol). Télre elefanten a Deichmanból. Tök rugalmas a talpa, semmi kéreg meg harántemelő, gyapjú bélés, és van rajta egy zippzár, amivel 1 pillanat fel és levenni.
A pediped még jó állítólag, de mi még nem próbáltuk.

Kávé és Csokoládé · http://www.kavecsokolade.blogspot.com/ 2009.01.12. 09:29:41

KisGomba

Köszönöm a válaszod! Az Elefantenen én is gondolkodtam. Van is itt a közelünkben egy Deichman üzlet. :)

Bea
Köszönöm, megnézem. A Te oldalad mindig olyan szép.
süti beállítások módosítása