Több napja gondolkodtam, hogy írjak- e Szilárd születésnapi Sacher tortájáról. A torta tökéletes lett. A receptet a desszert.eu- n találtam Varga Gábor oldalán. A leírás nagyon pontos és alapos, el sem lehetett rontani. Életem első jól sikerült csokoládé bevonója lett. A pontos receptet most nem írom le, mert itt megtekinthető lépésenként fotózva.
Egy kis történelem. A Sacher torta igazi osztrák klasszikus. Franz Sacher bécsi cukrász alkotta meg Metternich herceg számára 1832-ben. Ez valójában egy csokoládé torta a tetején csokoládébevonattal, a közepén és a bevonat alatt pedig sárgabaracklekvárral. Hagyományosan tejszínhabbal tálalják, mi eperöntettel és fagylalttal ettük.
Érdekesség: A bécsi Demel cukrászda hasonló tortát készített szintén Sacher néven. Hosszú évekig pereskedett Hotel Sacherrel, amit Franz Sacher fia alapított. A majdnem 100 évig tartó per eredménye lett, hogy létezik egy Sachertorte és egy egy Demel's Sachertorte.
2003-ban Grazban bemutatták a Sacher- Masoch tortát, amely ribizlilekvárral és marcipánbevonattal készült. Érdemes lenne ezt is kipróbálni.
Remélem egy kis szerencsével télen lesz alkalmam egy eredeti bécsi Sacher tortát kóstolni.