Viki vendégeket várt Németországból. Kapott tőlem egy könyvet a születésnapjára. Egér a levesben... Receptek és történetek konyhai blogokról. A menüsor Gloriától van, aki Libourneban él. Saját magáról azt mondja, hogy elfoglalt nagymama és kávéfüggő. Ha valaki tud franciául, a blogja elérhető itt. Nézzük akkor a menüt.
Előétel: Kecskesajtos köményes minipuffancs
Hozzávalók 4 személyre:
- 10 dkg túró
- 10 dkg tejföl
- 8 dkg kecskesajt
- 2 tojás
- 2 dkg kukoricakeményítő
- 1 kávéskanál őrölt kömény
Előmelegítjük a sütőt 150 fokra. A túrót és a tejfölt összekeverjük a tojások sárgájával. A kukoricakeményítőt feoldjuk 3 evőkanál vízben, majd hozzáadjuk a túrós masszához. Beleszórjuk az elmorzsolt kecskesajtot és a köményt. Habbá verjük a tojásfehérjéket és a tésztába forgatjuk. Sütőformákba tesszük, majd 15-20 percig sütjük. Tálalni hidegen kell.
Savanykás kehely
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 avokádó
- 8 mandarin
- 12 garnéla
- 2 zöldcitrom
- 1 darab gyömbér
Felkockázzuk az avokádót, majd lereszeljük az egyik zöldcitrom héját, a levét kifacsarjuk és az avokádóra öntjük. Ezután 6 mandarin belsejét kivágjuk, lereszeljük a gyömbér felét, majd a mandarinhoz keverjük. Ezután a garnélára reszeljük a maradék gyömbért és ráöntjük a maradék zöldcitrom levét. Pihentetjük. Tálalás előtt elrendezzük a tálkában az avokádót, a mandarint és a garnélát a páccal együtt. A két mandarin levét kifacsarjuk és elosztjuk a kelyhekben. Hidegen tároljuk. Só, bors kell rá, a blog írója kifelejti.
Sügérfilé citromos zöldségekkel
4 személyre:
- 4 sügérfilé
- 2 sárgarépa
- 1 zöldpaprika
- 1 piros paprika
- 1 póréhagyma
- 4 burgonya
- 1 zöldcitrom
- 1 darabka gyömbér
- 2 evőkanál tejföl
- 1,5 dl fehér bor
- snidling
- só, bors
Fektessük a halfiléket egy mélyebb tálba, sózzuk, borsozzuk. Rátesszük a felkockázott zöldségeket. Elkészítjük a páclét: a citrom levébe belekeverjük a héjának a negyedét és reszelünk bele gyömbért. A halra öntjük és egy éjszakán át pácoljuk. A pácolt zöldségeket gőz felett pároljuk 30 percig. A burgonyát megfőzzük sós vízben. A póréhagyma fehér részét felaprítjuk, fehérborban és tejföllel puhára pároljuk. Serpenyőben kisütjük a halat. Ezután egy tálon elrendezzük a halat, a felkarikázott és pórés szósszal leöntött burgonyát, a zöldségeket. Tejföllel és póréhagymával tálaljuk.
Tiramisù aszalt szilvával és zöldcitromos krémmel
Ez egy nagyon finom desszert volt, azonban semmi köze a Tiramisuhoz. A hasonlóság csak annyi, hogy ehhez is kell mascarpone.
Hozzávalók 4 személyre:
- 15 dkg mascarpone
- 12 db. vajas keksz
- fél kiló aszalt szilva
- 5 zöldcitrom
- 6 tojás
- 25 dkg porcukor
- 5 dl tea
- 1 evőkanál kukorica keményítő
- 1-2 evőkanál folyékony nádcukor
Az aszalt szilvát előző nap teába áztatjuk 1 órán át. Majd lecsepegtetjük, kimagozzuk, kettévágjuk. A teát félretesszük. A szilvát két evőkanál cukorral kompóttá főzzük, közben hozzáadjuk a teát, alkalmanként 3 kanálnyit. Meg kell várni míg felissza. Hagyjuk kihűlni. Szintén előző nap kifacsarunk 4 citrom levét, és lereszeljük a héját. Takarékon főzzük 25 dkg cukorral és kukoricakeményítővel. Hozzáadunk 4 felvert tojást és sűrűre főzzük. Ezt is lehűtjük. Majd tálalás előtt néhány órával kikeverjük a maradék 2 tojás sárgáját 6 dkg cukorral, míg kifehéredik. Hozzákeverjük a mascarponét. A fehérjéket habbá verjük, és azt is beletesszük. A megmaradt citrom levét kifacsarjuk, hozzáadunk nádcukrot. A kelyhek aljára kekszet teszünk. Majd ráöntjük a szirupot, ezután a citromkrémet, szilvát, majd a mascarponés krémet.Hidegen kell pihentetni.