A múlt vasárnap készítettem egy ricottás édességet, amelyet egy olasz blogon fedeztem fel, Alessia blogján. Most készítettem el másodszorra.
Hozzávalók az alaphoz:
- 200 gramm digestive keksz
- 30 gramm reszelt csokoládé (lehetőleg magas kakaótartalmú étcsokoládé)
- 80 gramm olvasztott vaj
- 40 gramm őrölt mandula
A töltelékhez:
- 450 gramm ricotta
- 3 tojás
- 100 ml tejszín
- 100 gramm cukor
- 50 gramm liszt
- fél citrom reszelt héja
A csokoládémázhoz:
- 30 gramm olvasztott csokoládé
- 3 kanál tej
Lassú tűzön felolvasztom a vajat, majd félreteszem hűlni. A mandulát, a csokoládét és a kekszet ledarálom, mad összekeverem és a kihűlt vajhoz adom.
Egy nyitható tortaforma aljára sütőpapírt teszek, majd rázárom a széleit. Az alját kivajazom és belisztezem. A kekszes alapot rárakom és egyenletessé simítom.
A töltelék elkészítése:
Egy fakanállal tálban összekeverem a ricottát a tejszínnel és a cukorral. Majd egyenként hozzáadom a tojásokat, legvégül pedig beleszitálom a lisztet. Ezután a masszához keverem a reszelt citromhéjat.
A tölteléket beleöntöm a tortaformába, kisimítom, majd 180 fokon körülbelül 40 percig sütöm.
A csokoládémáz:
Vízfürdőn felolvasztom a csokoládét, hozzáadom a tejet, majd a még meleg süteményre teszem. Tálalás előtt minimum 3 órára a hűtőbe kell tenni. Reszelt csokoládéval, vagy kókuszreszelékkel lehet díszíteni.