Elolvastam a napokban Frances Mayer: Napsütötte Toszkána c. kötetét. Nagyon magával ragadott a könyv hangulata. Frances Mayer és élettársa Kaliforniában tanítanak egy egyetemen és minden nyarat és téli szünidőt Toszkánában töltenek. Megvásárolnak egy régi házat és otthont faragnak belőle. Az írónő részletesen beszámol a házfelújításról. Ezek a részek engem annyira nem kötöttek le, ennek ellenére nagyon szerettem olvasni. A regény tartalmaz sok sok receptet, ír a toszkán konyháról, szokásokról és érdekes útleírásokat is tartalmaz a tartományról.
Ízelítőül egy rövid idézet a könyvből:
"Másnap délután olívaolaj-kóstolót rendeznek a városban. Ez az első festája az olio extravergine del colle Cortonesének, vagyis a cortonai hegyek extra szűz olajának. Eszembe jut az evőkanál olaj, amelyet legyűrtem a mulinóban, de ezúttal a pékség friss kenyere is jár a kóstoláshoz. A piazzán kilenc termelő friss olaját lehet megízlelni. A hosszú asztalokat cserepes olajfák veszik körül.
– Erre álmomban sem gondoltam – mondja Ed, miközben a negyedik vagy az ötödik olajat kóstoljuk.
Ugyanolyan frissek ezek az olajok is, mint a miénk. Az ízükben ugyanaz az élénkség van, amitől megnyalom a szájam szélét. Finom eltéréseket lehet felfedezni az egyes olajok között: az egyikben érzem a forró nyári szelet, a másikban az első őszi esőt, a harmadikban a római út hangulatát, a negyedikben a leveleken táncoló napfényt. De mindegyiknek zöld az íze, és mindegyik tele van élettel."
Ebben a kötetben találkoztam a Torta della Nonna (Nagymama tortája) nevű toszkán desszerttel és gondoltam kipróbálom. Az interneten 100- féle Torta della Nonna található. Végül nem Frances Mayer receptjét alkalmaztam. Ő egyébként kukoricalisztet használ és a közepébe teszi a krémet, én a tetejére tettem. Ami a legfontosabb, hogy ezt a tortát fenyőmaggal kell megszórni. A krémet az olaszok crema pasticcera-nak nevezik, ami nagyon hasonló a nálunk ismert ún. sárgakrémhez.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 400 gramm liszt
- 200 gramm vaj
- 140 gramm cukor
- 3 db. tojássárga
- 1 tasak vaníliáscukor
- 1 csipet só
- fél csomag sütőpor
A krémhez:
- 4 tojás sárgája
- 60 gramm liszt
- 500 ml tej
- fél vaníliarúd
- 125 gramm cukor
- fél citrom héja
A tetejére:
- porcukor, fenyőmagok
Elkészítés:
- A vajat a cukorral habossá keverem, majd hozzáadom a tojássárgákat és tovább keverem. Én gépi keverőt használtam. Ezután hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és összekeverem. Ezután kiöntöm a sütőpapírra és összegyúrom, majd becsomagolom egy fóliába és minimum fél órát a hűtőben pihentetem.
- Közben elkészítem a krémet. Felteszem a tejet alacsony túzre és felforralom. Teszek bele fél vaníliarúdat, úgy hogy a belsejét kikaparom. Majd a tojássárgákat habosra keverem a cukorral. Hozzáadom a lisztet. Ezután a tejet beleöntöm a masszába, majd belereszelem a citromhéjat. Ezután lehetőleg vízfürdőn addig keverem, míg be nem sűrűsödik. Amikor elkészült a krém hideg helyre teszem.
- Amíg hűl a krém kiveszem a tésztát a hűtőből. Meggyúrom, sodrófával kinyújtom, majd belehelyezem egy körülbelül 26 cm átmérőjű tortaformába. Én sütőpapírt használtam, amelyet előtte kivajaztam és megszórtam liszttel. Miután beleraktam a tésztát a formába megszúrkálom több helyen egy hegyes késsel. Ezután ráöntöm a krémet, majd a tetejére vagy készítek még egy tésztaréteget vagy pedig pusztán rászórom a fenyőmagokat. Én a tészta széleit újragyúrtam, formákat szakítottam belőle és a torta tetejére raktam.
- Korábban előmelegítettem a sütőt. 180 fokon kell sütni 45- 50 percet.
Porcukorral tálalalom.