Írtam, hogy kérésre szívesen közzéteszek recepteket a karácsonyi menü ételei közül. Eddig csak a desszertre voltatok kíváncsiak.
Egészen pontosan ez egy mogyorós, karamellás mascarponés fagylalttorta.
Hozzávalók:
A karamellhez:
- 50 ml víz
- 10 dkg. cukor
- 250 ml mogyoró (megpirított, darabosra tört) Sajnos ml-ben van megadva, nem mértem le, hogy ez grammra mennyi is valójában.
A narancskrémhez:
- 3 dl frissen facsart narancslé
- 8 tojássárga
- 40 dkg. cukor
- 2 dl víz
- 500 g. mascarpone
- néhány kanál konyak
További hozzávalók
- babapiskóta a tortaforma kibéleléséhez
- kávé, konyak
Fél dl vízből és 10 dkg. cukorból barna karamellt főzünk. Beleöntjük a mogyorót. Fontos, hogy eközben a tűzön van a lábos, mert ha félrehúzzuk, akkor azonnal megköt a cukor, s kezdhetjük elölről. Ezután egy tepsit megolajozunk és ráöntjük a karamellt. Amikor megkeményedett összetörjük.
Ezután elkészítjük a narancsot. A narancslevet addig főzzük, míg a negyedére csökken. Érdemes mellette maradni, mert könnyű elfelejteni. Majd összekeverjük a tojássárgákat a cukorral, hozzátöltünk 2 dl vizet és gőz fölött kb. 5 percig elektromos habverővel keverjük. Amikor elvesszük a tűzről tovább keverjük, míg le nem hűl. Ezután beleöntöm a narancslevet, lehetőleg lassan csurgatva, majd a mascarponét, a konyakot és a széttördelt karamellt.
Kibélelünk fóliával egy tortaformát. A babapiskótákat méretre vágjuk. Beáztatjuk egy erős, jó minőségű kávéba. Ízlés szerint cukrozzuk a kávét. Hozzáadunk egy pici rumot. A babapiskótát addig áztatjuk, míg jó puha nem lesz. (Az eredeti recept nescaféból kávészirupot készít, de nekem ez nem tetszett. A krém így is nagyon édes.) A forma alját és az oldalát is kirakjuk. A végén beleöntjük a krémet és a fagyasztóba tesszük. Figyelem, ha tálalás előtt jóval korábban kivesszük, akkor nagyon megolvad és nem lesz szép! A tetejére lehet kakaóport szórni.
Lehet, hogy hosszadalmasnak tűnik, de megéri a fáradságot.
(Váncsa István: Ezeregy recept)