Azt ígértem, hogy leírom a hétvégi menüsort. Viki készítette a levest és a főétel egy részét, én pedig az előételt és a desszertet. Megint csak azoknak az ételeknek a receptjeit írnám le, amelyeket jómagam készítettem, a többi pedig elkérhető, bárkinek szívesen elküldöm.
Az előétel: Fűszeres borban párolt körte kéksajtos, diós habbal
A leves: Borleves fahéjas pirítóssal
A főétel: Kacsasült áfonyás, narancsos lilakáposztával
A desszert: Mandulás, datolyás csokoládéfagylalt kávéöntettel
A leves megosztotta a jelenlévőket, amiatt, hogy nem volt édes. Az eddigi borlevesek, melyek itthon készültek egytől egyig édesek voltak és karácsonyi fűszerezéssel készültek. Ezután ez teljesen más volt. Sós volt és maga a leves borból, tojássárgából és marhaalapléből állt. Nekem ízlett nagyon. A lilakáposztát Szilárd készítette ismét. Szintén remek lett. A kacsa is nagyon finom lett, a piacon szereztünk be házi kacsát. A recept nem volt teljesen pontos, mert ha követjük minden pontját, akkor bizony nem lett volna puha a húsa. Egyszer Viki előpárolta, majd másnap került a sütőbe.
Fűszeres borban párolt körte kéksajtos, diós habbal
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 szép körte, lehetőleg kemény és nem túlérett.
- 2 dl tejszín
- darabosra tört dió. Én találomra tettem bele, de a recept azt mondja 20 db. dió.
- 60 gramm kéksajt
- 5 dl jó minőségű vörösbor
- fahéj, szegfűszeg, pici bors, szerecsendió
Feltesszük a bort a tűzre, miután felforrt belerakjuk a fűszereket. A körtéket meghámozzuk és félbevágjuk, majd a borba tesszük és puhára főzzük lassú tüzön. Vigyázni kell, hogy ne legyen túl puha, mert akkor nem lesz szép a tányéron. Közben felverjük a tejszínt habbá és belemorzsoljuk a kéksajtot és a diót is hozzáadjuk. Amikor megvan a körte kivesszük a magházat, ezt eldobjuk, majd kikaparjuk a belsejét és félretesszük. A kikapart körtehúst apróra vágjuk és hozzákeverjük a habhoz. Végül a körte közepébe teszünk a habból és készen is van.
Nekem nagyon ízlett a végerdmény. Igazi édes- sós kavalkád volt.
Mandulás, datolyás csokoládéfagylalt kávéöntettel
A receptet Vrábel Krisztina könyvében találtuk, a Dolce Vita Magyarországon c. kötetben. Az eredeti fagylalt mogyoróval és fügével készül. Több okból ezen változtattunk, de szerettünk volna hasonlót kapni.
Hozzávalók:
- 8 szem 4 felé vágott datolya
- 10 dkg. mandula
- 4 tojás
- 200 gramm étcsokoládé, lehetőleg minimum 75 százalékos
- 1,5 dl tejszín
- 2,5 dl tej
- 50 gramm cukor
Ez a recept azért is nagyon tetszett, mert nem kell bele sok cukor. Gondoltam jó alkalom arra, hogy Apor életében először fagylaltot egyen.
Az elkészítés:
Először a tojássárgákat a cukorral fehér habbá verjük, majd felöntjük a tejjel és a tejszínnel. Ezután vízfürdőre tettem és kicsi lángon állandóan kevergetve sűrűbbre főztem. Ezután egy másik lábosban felolvasztottam a csokoládét. Amikor mindkettő langyos lett a csokoládét hozzáadtam a tojáshoz. Ezután belekevertem a mandulát és a datolyát. A végén a tojásfehérjéket felvertem, majd óvatosan beleforgattam a krémbe. Egy őzgerincforma aljára fóliát tettem és ráöntöttem a krémet és lefagyasztottam. Az eredeti recept úgy szól, hogy minimum 4 órát legyen a fagyasztóban és tálalás előtt 10 perccel vegyük ki. Majd főzünk egy kávét, amiben felolvasztunk egy tábla étcsokoládét és a fagylaltra öntjük, lehetőleg melegen. A fagylalt olasz neve semifreddo. Na ez az ami nekem nem sikerült, pedig 20 percet állt szobahőmérsékleten. Zsolt ezt szóvá is tette, közölte, hogy fagyott a desszert és nem olyan, mint amilyennek lennie kell. Ennek ellenére remek volt. A gyerekek 2 szeletet is megettek belőle. Apor másfelet.