Apor, Réka és Emese

Szeretném megőrizni a gyermekeim életének fontos pillanatait, ezzel örömet szerezni nekik, mikor nagyok lesznek. A blogot írom a családomnak és a barátaimnak is, akikkel ritkábban találkozom, így mindig tudják mi is történik velünk.

Apor, Réka és Emese

Lilypie Fourth Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers

Friss topikok

  • Opel P1: qwe (2013.02.10. 12:18) A 15 hónapos oltás, és ami utána következett
  • Kávé és Csokoládé: Trixi! Köszönöm szépen! Hát igen. Szerintem nagyon jó 3 gyerekes anyukának lenni. :) (2010.05.29. 11:08) Réka és Emese 1 éves
  • dorkaakos: Gyönyörűek, gratulálok, h ilyen ügyes Viki! (2010.04.06. 14:10) Húsvét
  • Kávé és Csokoládé: Köszönöm szépen! :) (2010.03.26. 17:23) Torta della Nonna
  • Kávé és Csokoládé: Köszönöm szépen! Azt hittem én vagyok az első, akitől a díjat kapod. :) (2010.02.21. 17:18) Díjat kaptam!

Ezt olvasom

Címkék

ági (1) ajándék (1) ajnácska (1) alsópáhok (5) altatás (1) alvás (7) apor (54) aporbeszéd (16) apu (1) arad (2) bababeszéd (1) babaétel (2) babanémet (1) babaúszás (10) baleset (2) baracs (2) barátok (2) bcg (1) bendegúz (3) beszéd (6) beszédfejlődés (2) betegség (9) bölcsőhalál (1) bor (2) borkóstoló (1) cipő (2) csokoládé (2) dalok (1) desszert (15) díj (2) dunaújváros (1) egészség (3) egészséges (1) egészséges finom (3) emese (3) emi (3) érdekesség (1) értelem (2) esküvő (1) ételallergia (3) ételek (1) ételfotó (1) etetés (9) evés (1) fejlődés (21) fejlődés. (1) ferenczi attila (1) főétel (1) fogápolás (1) fogzás (7) fürdés (2) gasztronómia (28) gluténmentes (2) gréta (1) gyereknémet (1) gyerekszáj (1) gyergyó (4) gyermekkönyv (2) gyermeknevelés (2) gyógymód (1) halétel (1) hasfájás (1) hazaérkezés (1) hinta (1) hízás (3) homeopátia (5) horvátország (3) hozzátáplálás (5) hunor (3) húsvét (4) ikerterhesség (3) ikrek (43) ikrek. (1) irodalom (6) ital (2) járás (4) javítás (1) kakaó (1) karácsony (5) kávé (1) kedvencek (1) keksz (1) kenguru (1) képek (6) keresztelő (4) kinga (2) kirándulás (3) könyv (4) kötődés (2) kúszás (1) lábak (1) likőr (1) lisztérzékenység (3) lisztérzékeny recept (1) magor (3) manóklub (1) mászás (2) menü (1) mikulás (2) mondóka (1) mondókák (1) mozgás (2) mozgásfejlődés (14) népzene (2) nyaralás (3) nyelvtanulás (1) oltás (4) ortopédia (1) orvos (1) óvoda (1) pályázat (1) politika (1) pszichológia (2) quo vadis (1) rajz (2) réka (4) réka beszél (1) rönkház (1) saláta (2) séta (3) stoller katalin (1) súlyfejlődés (4) sütőtök (2) székelyföld (1) szeremley (1) szilveszter (3) szobatisztaság (4) szoptatás (3) születés (3) születésnap (6) tábor (2) teca (1) temesvár (1) tenger gyümölcsei (1) terhesség (1) testvérek (4) torta (1) ülés (1) ultrahang (2) ünnep (19) úszás (1) utazás (7) vendég (1) vers (1) videó (8) zene (2) Címkefelhő

Horvátország ízei

2009.10.02. 23:35 - Kávé és Csokoládé

Címkék: utazás horvátország gasztronómia

Bevallom őszintén a horvát konyhától nem sok érdekeset vártam. Úgy tudtam hogy az olasz konyha hatása érvényesül, pláne Dél Dalmáciában, ahol jártunk. Nem mintha az olasz konyhát nem szeretném, sőt, azonban valami eredetire vágytam.

Vendéglőben, úgynevezett konobában kétszer volt módom kóstolni valamit. (A konoba az kisvendéglő, azonos az olasz trattoriával és a görög tavernával.) Először Korcula szigetén ettünk. A hely gyönyörű volt, közvetlen a tengerre nézett a teraszunk. Friss tengeri kagylót, rákot, tintahalat kóstoltunk. Volt tenger gyümölcseiből készült saláta, nyársra fűzött herkentyűk, kagylótál és rákok. Az utóbbihoz szerszámot is kaptam, hogy könnyebb legyen megenni. Ezen a helyen minden stimmelt. Az ételek rendkívül finomak voltak, a hely gyönyörű, a kiszolgálás gyors és pontos. Egy kedves, angolul kitűnően beszélő lány szolgált ki minket, aki mindenre jól reagált, vette a lapot és lehetett szórakozni vele. Az adagok megfeleltek az ízlésünknek, jólakottan és elégedetten távoztunk.

Második alkalommal az utolsó hétvégén Szilárddal kettesben mentünk el Orebicen egy vendéglőbe. A helynek itt is remek hangulata volt. Közvetlen a parton ültünk, mellettünk grillezték a halakat és a húsokat. Rendeltünk egy tejszínes, rákos pennét, egy típikusan helyi paradicsomos szószos rákot, aminek pontos neve: rák Buzzara módra, és karamell krémet desszertnek. Szilárd rendelt még egy pici Travaricát és bort. A Travarica nagyon ízlett neki. Ez egy gyógyfüves törkölypálinka. Majdnem 10 féle gyógynövényt áztatnak az italban egy hónapon keresztül. Például zsályát, levendulát, kakukkfüvet, csipkebogyót, édesköményt, kamillát stb. Én nem kóstoltam, azonban az illata megnyerő volt. No, de lássuk az ételeket. A tejszínes penne finom volt, számomra egy picit kevés. A paradicsomos rák szintén jó volt, de szintén elég kicsi az adag, szerintem az ár- érték arány nem volt megfelelő. A kiszolgálás jó volt, a pincérek kedvesek voltak és értették a dolgukat. Ami számunkra csalódást okozott a bor és a desszert. Nem emlékszem sajnos arra, hogy a bor mi volt egész pontosan, de mondtam Szilárdnak, hogy már az illata sem megfelelő, egy egyszerű lőréhez volt hasonló, az íze szintúgy. A desszert szép volt, de nem volt finom. Ha osztályoznom kellene, akkor közepest adnék, azonban az est és a hely szépsége kárpótolt minket.

Nézzük sorba mit is ettünk még. Sajnos nem fogok mindent felsorolni és kép sem készült mindenről. Amíg Orebicen voltunk minden nap Zsolt készített nekünk különböző finomságokat. Gyakran ettünk friss tintahalat és kagylót. Az utóbbit Zsolt sokkal finobban készítette, mint a vendéglőben, mert gazdagon fűszerezett vízben főzte meg a kagylókat és különböző mártásokkal ettük. Két kedvencem volt. Az egyik az avokádós rák, a másik pedig a chilis, mangós rák. Ezeket nagyon szeretném majd én is elkészíteni, ha megkapom az útmutatást hozzá. Ettünk sokféle halat. Amire emlékszem a branzino, az aranykeszeg és más kimondhatatlan nevű halak. Mind mesterien lettek elkészítve. Zsolt az utolsó nap főzött tintahalas rizottót, Szilárd pedig egy marhapörköltet, amiből végül nagyon finom Hortobágyi palacsinta lett. Ezeken kívül megkóstoltam a kajmakot, nagyon ízlett. Ez erjesztett, sózott tejszín. Kóstoltam Ruzicát. Ez egy nagyon édes desszert, olyan mint a bakhlava. Majdnem elfelejtettem az osztrigát, ez nekem kicsit furcsa volt. Most ettem első alkalommal. Talán legközelebb ízleni fog. Ettem pleskavicát és csevapcsicsát is.

 

Apor sok mindenből kimaradt, azonban a rákot, a halakat és a tintahalat jóízűen ette.

Ami számomra meglepő volt az az orebici piac. Erről muszáj képet feltennem. Hétköznap délelőtt.

Hvar sziget híres a levendulamezőiről, a levendulafagylaltról és a mézről. Sajnos Orebicen nem láttam levendulafagylaltot, azonban levendulamézet és levendulás 80 százalékos keserűcsokoládét sikerült vásárolnom.

Mondanom sem kell, hogy a félszigeten csodálatosak voltak a növények. Rengeteg volt a gránátalma, fügefa, mandarinfa, olajbogyó. A kertünkben egy hatalmas bokor rozmaring volt, amit gyakran használtunk a főzéshez.

Amiért visszamennék Horvátországba az a Hvar szigeten kóstolható levendulafagylalt levendulamézzel.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apor.blog.hu/api/trackback/id/tr381424105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása