Időnként muszáj írnom arról, hogy miket eszünk vagy mivel kísérletezem a konyhában.
A napokban ettem Zsolt készítette durbincs halat. Ez a sütőben volt megsütve padlizsánon és krumplin zöldfűszerrel és fokhagymás vajjal. Nagyon finom lett. Ekkor kaptunk harcsát is, amit végül Viki készített el. Volt a dobozban más hal is, ami nekem nagyon ízlett, de nem derült ki mi volt az. A Viki póréhagymán serpenyőben megsütötte, majd rakott rá sót, borst, citromot, tejfölt és friss korianderleveleket.
Nézzük sorjában miket is készítettem az elmúlt két hónapban. Még mindig a Panna cotta. Nagy sikere lett nálunk ennek a remek olasz desszertnek. Majd egyik vasárnap Zabaionét csináltam naranccsal. Egy horvát száraz borral készült, pici márkás konyakkal 1 narancs levével és tojással persze. A receptet nem írnám le, megtalálhatjátok a Dolce Vitán. Itt
Ezután kipróbáltam az angol morzsasüteményt a crumble-t. Kétszer készítettem. Szilárdnak nagyon ízlett. Mindkétszer szilvával csináltam és különböző morzsákkal. Keksszel, kukoricapehellyel, liszttel. Ennek van egy babaverziója is, amit Apor nagyon szeret. Mégpedig megfőzöm a gázon a gyümölcsöket, majd tűzálló tálba öntöm. Rászórok morzsákat és betolom a sütőbe. Az övébe cukrot sem kellett tenni, nagyon finom lett.
Ami a Panna cottán kívül a legnagyobb sikert aratta a családban a Dél- tiroli túrógombóc. A receptet Mammánál találtam. Itt. Habkönnyűek lettek a gombócok. Nem használtam sem darát, sem lisztet, csak zsemlemorzsát. Emiatt még másnap is puha maradt. A morzsába pirítottam mandulát. A gombócot mákkal, tejföllel és szilvalekvárral tálaltam.
A csokoládéfelfújt műfaját még gyakorolnom kell. Kétszer készítettem. Első alkalommal teljesen rossz lett az állaga, de finom volt. Későn vettem ki a sütőből, emiatt megszilárdult belül is és összeesett. Másodszor már majdnem közel álltam hozzá, de nem sikerült akkor sem. Anthony Bourdain is írja, hogy a szakácsnövendékeknek a réme a felfújtak készítése. Elhiszem.
Tiramisù. Az ötlet szintén a Dolce Vitáról származik, azonban eltértem a receptől. A mascarponés krémhez nem vertem fel a tojásfehérjét. Egyetlen hibája volt, hogy több kávé kellett volna. Legközelebb erre odafigyelek és kipróbálom úgy, hogy a tojásfehérjét is hozzáadom.
Panna cotta csokoládékrémmel, eperszósszal és áfonyával
Zabaglione all"arancia
Mákos Dél- tiroli túrógombóc mandulás morzsában, szilvával
Csokoládéfelfújt angol narancslekvárral
Tiramisù