Mostanában gyakran készítek sütőtökből ételeket. Ennek következménye, hogy a gyerekek is gyakran kapnak sütőtököt. Amikor a lányokkal állapotos lettem, akkor két dolgot nem tudtam megenni, az egyik volt a banán, a másik a sütőtök. Szóval tavaly sütőtökmentes évem volt, most aztán bepótolom. Ma Aporral voltunk a piacon. Egy idősebb hölgytől kapott csokoládét. Szerettem volna udvariasan elhárítani, de nem sikerült. Azt mondta, hogy minden kisgyermekben a saját unokáját látja. Visszatérve a piacra, régi vágyam, hogy mutassak képeket a piacról, de még nem sikerült összehozni a fényképezést. Általában Aporral kettesben megyünk és sietünk haza a lányokhoz. De térjünk vissza a recepthez. Ez a sütemény megosztotta a családot. Vikinek ízlett, de szerintem gyorsan el is felejti, Imrének, Szilárdnak és nekem nagyon ízlett. Zsolt érdekesnek találta a szó pozitív értelmében.
Hozzávalók:
- 2,5 dl tökpüré (alufóliával letakarva meleg sütőben megsütöm a tököt, majd pürét készítek belőle, egy pici vizet adok hozzá, hogy kellemes állagú legyen)
- 90 gramm fehércsokoládé
- 2 tojás
- 250 gramm liszt
- 80 gramm cukor
- 1,25 dl olíva olaj
- 1,25 dl joghurt
- 1 kávéskanál sütőpor
- fél kávéskanál szódabikarbóna
- fél kávéskanál só
- ízlés szerint kardamom és vanília
Először a tojásokat simára keverjük az olajjal, a vaníliával és a cukorral. Hozzáadjuk a joghurtot, majd az előzőleg elkészített tökpürét és addig keverjük, míg egyenletes nem lesz. Ezután egy másik tálba kimérjük a lisztet, belekeverjük a sütőport, a sót, a szódabikarbónát és a kardamomot. (Apor lelkesen segített nekem a kardamommagokat összezúzni.) Végül hozzáadjuk a reszelt csokoládét. Ezután a második tál tartalmát adjuk a tökpürés masszához és simára keverjük. Én ekkor előveszem a gépi keverőt és ezzel egy pillanat alatt megvan. Egy korábban kivajazott, kilisztezett őzgerincformába öntjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 40 percet sütjük. Érdemes megszúrni a tésztát közben és ellenőrizni.
Tálaláskor tejkrémfagylaltot tettem mellé és leszórtam reszelt fehér- és étcsokoládéval.
Viki hozzátett még egy kevés grillázst is. Íme az eredmény: