Úgy néz ki, hogy Apornak elmúlt a gluténallergiája, azonban még nem hagytuk abba a diétát. A doktornő azt mondta, hogy hamarosan lehet szoktatni úgy, hogy esténként adunk neki pár falat kenyeret.
Noha a farsangnak már vége van nemrégen készítettem Apornak fánkot. Másnap már nem volt annyira finom, ezért készítettem egy vaníliaszószt és abban áztattam, így Apor megette szárazabban is.
Hozzávalók:
- 300 gramm gluténmentes liszt
- 1 tojás
- fél tasak élesztő
- 180 ml langyos tej
- 100 gramm cukor
- 1 csipet só
- porcukor a tetejére
- lekvár vagy puding
A langyos tejbe belekeverem az élesztőt és egy kanál cukrot, majd egy negyed órára meleg helyen állni hagyom. Ezután hozzáadom a tojást, a maradék cukrot, a sót. Jól összekeverem, majd beleszitálom a lisztet. 10 percig keverem intenzíven, majd a masszát letakarom konyharuhával és 45 percig kelni hagyom. Ezután kinyújtom a tésztát, majd kiszaggatom a fánkokat és további fél óráig állni hagyom. Amikor letelt a fél óra forró olajban kisütöm. Porcukorral, lekvárral vagy pudinggal lehet tálalni. Apor szerette. Most kapott életében először fánkot.