Apornak hetente kétszer kenyeret szoktunk sütni. Leírom hogyan, hátha más is kipróbálja.
Gluténmentes kenyér
Hozzávalók:
250 g. gluténmentes liszt
2,5 - 3 dl víz
fél kávés kanál só,
2 ml olaj
5 g. száraz élesztő
Ezzel a mennyiséggel egy kisebb cipókenyér készül. Esetleg lehet a kétszeresével is számolni, és befagyasztani a hűtőben egy részét.
A lisztet összekeverem az élesztővel, a sóval és az olajjal. Ezután apránként beleöntöm a vizet és elektromos keverővel dagasztom körülbelül 5 percet. A tésztát kiöntöm egy formába, melyet korábban megolajoztam és kiliszteztem, majd vizes konyharuhával letakarom és hagyom kelni fél órát. Közben a sütőt beállítom 200 fokra. Miután megkelt a kenyér a tetejét beolajozom és beteszem a sütőbe. 50 percig sütöm 200 fokon.
Apor kenyeret dagaszt:
Túrós zöldséges kölespogácsa paradicsommal és sajttal
Ezt a receptet egy német szakácskönyvben találtam. Nagyon finom lett, Apor mindet megette. Mértékeket szándékosan nem fogok írni, mert nem fontos, minden hozzávalót ízlés szerint kell adagolni.
Hozzávalók:
köles, vöröshagyma vagy metélőhagyma, répa, sajt, (én Grana padanot használtam, de biztosan finom parmezánnal vagy mozzarellával is.) paradicsom olívaolaj, só, esetleg petrezselyem.
Megfőztem a kölest a hagymával, majd állni hagytam egy 20 percet. Ezután belekevertem a kisebb darabokra vágott párolt répát. Pogácsákat formáztam, majd serpenyőbe olívaolajon megpirítottam. A tetejére raktam egy paradicsomkarikát, én nem nyersen, de úgyis lehet, és reszeltem rá sajtot.